• Akdeniz Gıda Fuarı
  • Paketli Gıda, Market Ürünleri ve Ekipmanları Fuarı
  • 9-12 Nisan 2025
Kalan Süre

Haberler

Dünya bisküvi pazarı ve sektörde ön plana çıkan trendler

Beslenmeye yönelik talepler dünya genelinde giderek artarken, bisküvi tüketimi de buna bağlı olarak yükseliyor. Hareketli yaşam, kadınların çalışma hayatına yoğun bir şekilde katılması, yemek pişirmeye ayrılan zamanın azalması ve gelir seviyelerinin yükselmesi atıştırmalık kategorisindeki bisküvilere her geçen gün ilgiyi daha da arttırıyor. Dünya genelinde hızla artan bu pazar üreticilerin dikkatinden kaçmıyor. İşte hızla büyüyen ve 2017 yılı sonunda 76 milyar 385 milyon dolara ulaşan bu pazar sektörün küçük büyük fark etmeden bütün oyuncularını cezbediyor. Bu pazarın 2025 yılında 110 milyar dolara ulaşacağının tahmin ediliyor olması ise rekabeti acımasızlaştıracak gibi.
 
 
Sağlıklı atıştırmalıklara yönelik talebin artması ve gelişmekte olan ülkelerde kişi başına düşen gıda tüketimindeki yükseliş küresel bisküvi piyasasını canlı tutuyor.
 
Piyasa, kolaylık arz eden gıda talebi, ambalajda yenilik ve genç nüfusun artmasıyla yukarı yönlü trendini sürdürmesi bekleniyor. Bisküvi pazarındaki büyüme, dünya genelinde bisküvi tüketiminin kişi başına tüketimi artırıyor. 
 
Artan teknolojik gelişmeler ve ARGE çalışmaları da bisküvi endüstrisinde önemli gelişmelere yol açıyor. İç ve dış pazarlarda talebin artması, insanların beslenmesinde ve özellikle çocukların beslenme alışkanlıkları içinde önemli bir yer edinmesiyle birlikte bisküvi üretimi hızla artıyor. Bunun yanında, ürün çeşitlendirmesi ve teknolojilerin isteklere uygun olarak geliştirilmesiyle bisküviye olan talep gittikçe artıyor.
 
Bisküvinin, tüketici açısından fiyatının göreceli olarak düşük olması, kolay bulunabilen ve herkesin rahatlıkla tüketebileceği temel bir gıda maddesi özelliği, besin değerinin yüksekliği ve dayanıklılık özelliğiyle tercihler üzerinde etkili oluyor. Üreticilerin ürün kalitesini artırarak verimliliği ve pazar payını genişletmesi, ürün çeşitliliği konusunda gerekli çalışmalara ağırlık vermesi, marka tanıtıcı ve yaygınlaştırıcı yönde yeterli ve istikrarlı çalışmalar yapması sektörün gelişimi için oldukça önem arz ediyor.
 
Üretilen bisküvinin kalitesinin standartlara uyma zorunluluğu, özellikle ihracat yapan firmalar için önemli. Standart bir üretim yapılabilmesi için yatırımlarda ve kullanılan hammaddelerde seçici olunması gerekiyor. İstenilen kalite ve çeşitte ürün imal etmek, en önemli hammadde olan unun sürekli ve aynı kalitede temin edilebilmesini zorunlu kılıyor. Sektördeki ürünler zorunlu tüketim maddesi olmadığı için, kalite özellikleri ve albenileri ile tüketimin artırılabilmesi sağlanıyor. Ambalajın dış görünümü ürünün satılmasına katkı sağlarken, kalitesi ve lezzeti sürekli bir pazar oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca ihraç edilen bisküvinin ambalajının kaliteli olması ve ürünün ihraç edilen ülke insanının damak zevkine uygun olması ihracatı olumlu etkiliyor.
 
Bisküvi üretiminde un, nişasta, yağ, şeker, dekstroz, invert şeker ve diğer şeker şurupları, bal, malt ekstraktı, melas, tuz, su, sodyum bikarbonat, amonyum bikarbonat, süt, yoğunlaştırılmış süt, süttozu, peynir suyu tozu, yumurta, lesitin, sodyum asit pirofosfat, kükürt dioksit, enzimler, monogliseritler (emülgatör), meyve ve sebze, baharat, kepek, vitaminler, antioksidanlar, ağartıcılar, antimikrobial maddeler, maya ve laktik asit bakterileri ve aromalar gibi birçok hammadde kullanılmaktadır. Üretimde kullanılan un, toplam hammaddenin yaklaşık %50-65’ini oluşturmaktadır. Buğday ununun yansıra pirinç, soya, yulaf, çavdar ve patates unu veya bu ürünlerin nişastaları da kullanılıyor.
 
Dünya bisküvi pazarında insanların sağlıklı ve doyurucu atıştırmalık taleplerinin artması nedeniyle rekabetin daha da yükseleceği öngörülüyor. Piyasa kapma yarışının yerel ve uluslararası oyuncular nedeniyle önemli ölçüde farklı olması bekleniyor. Yaşanan rekabetin bisküvi piyasasının büyümesine olumlu etki edeceği belirtiliyor.
 
76 MİLYAR DOLARLIK DEV PAZAR
 
Bisküvi piyasasının büyümesinde her geçen gün yeni ürünlerin çıkması ve çekici ambalajların büyük etkisi oluyor. Ayrıca bisküvi üreticilerinin tüketicinin bilinçlenmesiyle birlikte bisküvi üretmek için güvenilir hammaddeleri kullanması ve tüketicilerin artan sağlıklı gıda ürünlerinden yararlanmak için gayret sarf etmesi sektörü motive ediyor.
 
Transparency Market Research’in raporuna göre, dünya çapında bisküvi pazarı, 2017 yılının sonunda 76 milyar 385 milyon dolara ulaştı. Aynı rapora göre 2025 yılı bitiminden önce bisküvi pazarının 109 milyar 960 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Rapora göre 2017-2025 yılları arasında dünya bisküvi pazarı tahmin ortalama yüzde 4.7’lik güçlü bir CAGR’yi (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı) yakalaması bekleniyor. Önemli sayıda ürün arasından, tatlı bisküvilerin, aynı zamanda alıcı sayısı arttıkça dünya pazarına hakim olacağı tahmin edilmektedir.
 
Transparency Market Research’in raporuna göre, 2017 yılı sonunda 76 milyar 385 milyon dolara ulaşan dünya bisküvi pazarında en büyük payı sade bisküvilerin aldığı belirtiliyor. Geçen yıl sade bisküvi pazarı 25 milyar 480 milyon dolar ciroya ulaştı. Sade bisküvi sektörünü çikolatalı bisküvi izliyor. Ayrıca ekşi krema, peynir ve baharatlı bisküvi ile meyveler ve fındıklı bisküviler de sektörün büyük büyük çapta gelişme beklediği ürün gurubu. Uzmanlara göre sade bisküvi segmentinin, 2018-2025 yılları arasındaki tahmini dönemde en cazip kategori olacağı gözü çarpıyor.
 
Küresel tuzlu bisküvi pazarı sade ve tatlı bisküvi pazarına nazaran son yıllarda geriledi. Tuzlu bisküvi pazarı 2011’den 2016’yılları arasında yüzde -1.37’lık bir negatif bileşik yıllık büyüme oranı kaydetti. Rakam, 2016’da 24 milyar 361 milyon dolarlık büyüklüğe ulaştı.
 
Ürün türüne göre, bisküvi pazarı; tatlı bisküvi, tuzlu, kraker, doldurulmuş / kaplanmış, gofret ve diğerlerine ayrılmıştır. Tatlı bisküviler segmenti, sağlıklı bisküvilere yönelik artan tüketici tercihi nedeniyle, tahmin döneminde en cazip segment olacaktır. Kaynak türü temelinde, bisküvi piyasası buğday, yulaf, darı ve diğerlerine ayrılabilir. Buğday segmentinin 2017 yılında% 48,4’lük önemli bir gelir payına sahip olduğu tahmin edilmektedir ve tahmin döneminde önemli bir büyüme oranı kaydetmesi beklenmektedir.
 
Asya Pasifik’in istikrarlı gelişen bir müşteri tabanı nedeniyle diğer pazarlara kıyasla daha yüksek bir gelişme oranı göstermesi bekleniyor. Bu bölgesel pazarın yüzde 4.9’luk ılımlı bir yıllık bileşik büyüme oranı artışını yakalaması hesaplanıyor.
 
 
REKABET DAHA ÇOK KIZIŞACAK
 
Bugün farklı büyüklüklerdeki kuruluşlar tarafından çeşitli bisküviler üretiliyor. Ancak günümüzde, büyük ölçekli üretim firmaların hakimiyetine rağmen, küçük ölçekli fırıncılar tarafından bazı özgün bisküviler de üretiliyor. Bu yüzden uluslararası pazardaki rekabet, önemli sayıda uluslararası ve yerel oyuncu nedeniyle yüksek oranda kızışmış durumda. Rekabette bir adımı öne çıkmak isteyen birçok oyuncu, benzersiz lezzetlerin ve eşsiz ambalajın ticarileştirilmesi üzerinde duruyor. Ayrıca üreticiler, bisküvi üretmek için sağlıklı hammaddeler kullanarak yeni ve sağlık gıdalara yöneliyor. Yani sektörde acımasızlaşan rekabet firmaları sürekli bir yeniğe ve kalite artışına zorluyor.
 
Gelişmekte olan bisküvi piyasasının daha sağlıklı bisküvi seçeneklerine yönelik eğilim devam ediyor. Bugün bisküvi pazarında artık doğal ve GDO içermeyen ürünlere yönelik artan tüketici talebi var. Artan sağlık bilinci ve gıda güvenliği endişeleri nedeniyle, daha fazla tüketici doğal gıdalara yöneliyor. Ayrıca, iyileşen yaşam tarzları, artan kolaylık, sanal süpermarketler ve mobil alışveriş gibi yeni ürün satın alma yöntemlerinin popülerlik kazanması sektörü sürekli canlı tutuyor. Artan çevrimiçi perakendecilik, aynı zamanda bisküvi üreticilerinin, e-ticaret için kolayca muhafaza edilebilen ve uygun olan ürünlere sahip olduğu için, bisküvi üreticilerinin itici gücüdür.
 
Küresel bisküvi pazar payının büyümesini hızlandıran etkenler; hızlı şehirleşme, harcanabilir gelirde büyüme ve yerleşik yaşam tarzlarıdır. Piyasa, farklı lezzet ve şekillerde çeşitli bisküvilerin genel görünürlüğünü sağlayan süpermarket ve alışveriş merkezlerinin penetrasyonuna tanıklık ediyor. Sektör için televizyon reklamları, pazarlamanın bir parçası olarak promosyon stratejileri haline geliyor. Pazarlama teknikleri ve stratejileri de pazar büyümesinde yardımcı oluyor. Bu nedenle, bisküvi üreticileri sürekli olarak tüketicinin ilgisini teşvik eden yeni fikirler ve kombinasyonlar deniyorlar. Ancak, ağır rekabetin ve hammaddelerin yüksek maliyetlerinin pazardaki büyümeyi engellemesinden endişe ediliyor.
 
Analistler piyasanın kilit oyuncuları arasında artan rekabetin, bisküvi üreticilerinin kâr marjında düşüşe yol açtığını ifada ediyor. Sektörde yaşanan acımasız rekabet, piyasanın önde gelen oyuncuları arasında fiyat savaşları ile yoğunlaşıyor. Bu yüzden oyuncularının lojistikten dağıtıma, pazarlamadan ihracata kadar verimliliği artırması bekleniyor.
 
 
SEKTÖRÜN DÜNYADAKİ İHRACATI
 
Bisküvi sektörü bugün yurt içinde ve yurt dışında çok iyi organize olmuş ve büyüyen bir pazar konumundadır. Dünya bisküvi üretiminde önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri aynı zamanda dünya bisküvi ihracatında da en önemli ihracatçı ülkeler konumundadır. Ekonomi Bakanlığı’nın 2017 yılı bisküvi sektör raporunda incelenen tatlı bisküviler ürün grubundaki büyümenin son dönemde küçülme yaşandığı görülüyor. Dünya tatlı bisküvi ihracatı, 2015 yılında, bir önceki yıla göre %8 oranında azalarak yaklaşık 7,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
 
Dünya bisküvi üretiminde ve ihracatında AB ülkeleri (özellikle İngiltere, Almanya, Belçika, İtalya, Fransa, İspanya ve Hollanda) ve Kanada ön sırada yer almaktadır. AB ülkeleri içerisinde en yüksek üretim miktarı Almanya’ya aittir. Almanya’yı İtalya, İngiltere, İspanya ve Fransa takip etmektedir. Aynı zamanda Almanya, Hollanda, Belçika, İngiltere ve Meksika en önemli ihracatçı ülkelerdir. Değer bazında, 2015 yılı dünya toplam bisküvi ihracatının yaklaşık olarak %34’ü bu ülkeler tarafından gerçekleştirilmiştir.
 
 
 
DÜNYA BİSKÜVİ İTHALATI
 
Dünya tatlı bisküvi ithalatında en önemli pazarlar sırasıyla ABD, Fransa, İngiltere, Almanya ve Çin’dir. Bu ülkelerin dünya ithalatındaki toplam payları %36,6’dır. Bisküvi ithalatında ilk sırada, yaklaşık 947 milyon ABD Doları seviyesinde ithalat gerçekleştiren ve dünya toplamından % 13 pay alan ABD yer almaktadır. ABD’yi % 7,3 pay ile Fransa, % 6,2 pay ile İngiltere, % 6 pay ile Almanya ve % 4,2 pay ile Çin takip etmektedir. Bu ülkeleri Hollanda, Belçika ve Kanada izlemektedir.
 
 
TÜRKİYE’NİN BİSKÜVİ PAZARI
 
Türkiye’deki bisküvi fabrikaları, son yıllarda dışa açılma çabaları çerçevesinde çeşitlerini artırmakta, bilimsel yöntemleri uygulamakta ve teknolojilerini modernleştirmektedirler. Bugün, sektörde, çoğunluğu modern teknolojiye sahip 40’ı aşkın fabrika faaliyet gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2014 yılı itibariyle, Türkiye’deki toplam yaklaşık 710 bin ton civarındaki bisküvi üretimi yapılmaktadır. Sektör, ürün ve ambalaj çeşitlendirmesi yoluyla genç nüfusun tüketim eğilimini değerlendirmek suretiyle mevcut pazar büyüklüğünü daha genişletmeyi hedeflemektedir. Türkiye’nin bisküvi ihracatı da, 2015 yılı içerisinde diğer yıllarda olduğu gibi en önemli ürün grubu tatlı bisküviler olmuştur. 2015 yılı itibariyle, Irak %20’lik pay ile tatlı bisküviler ihracatımızdaki en önemli pazarımız durumundadır. Bu ülkeyi sırasıyla Yemen, Suudi Arabistan, Suriye, Lübnan ve Azerbaycan gibi diğer önemli pazarlarımız izlemektedir. Diğer bisküviler ihracatımızda da, 2015 yılı itibariyle, Irak yaklaşık %19’luk pay ile tatlı bisküvilerde olduğu gibi en önemli pazarımız durumundadır. Bu ülkeyi sırasıyla takip eden Azerbaycan, Filistin (Gazze) ve Arnavutluk gibi önemli pazarlarımız takip etmektedir.
 
 
KÜRESEL GOFRET PAZARI
 
Küresel gofret bisküvi pazarının 2018’den 2023’e kadarki dönemi kapsayan zaman sürecinde yüzde 4.3’lük bir CAGR (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı) kaydetmesi bekleniyor. Bu sektörde yenilik, pazar payını kazanmanın anahtarıdır, bu nedenle çoğu tüketici ürünlerini sürekli olarak yenilemektedir.  Avrupa bölgesi, bisküvi pazarında olduğu gibi gofret pazarında da en büyük küresel pazara hakim. Avrupa küresel gofret bisküvi pazarında yüzde 31’lik bir paya sahiptir. Uzmanlar bunun sebebi olarak, yüksek yaşam standardı ve bölgedeki birçok tedarikçinin bulunmasına bağlıyor. Kuzey Amerika, ABD’nin bölgedeki liderleriyle birlikte, gofret bisküvileri için ikinci en büyük Pazar konumunda bulunuyor. Ancak, tüketiciler arasında artan sağlık endişeleri nedeniyle, gofret bisküvilerinin tüketimindeki artış bu bölgede azalıyor. Asya-Pasifik bölgesinin, tüketici tercihinde ve artan harcanabilir gelirlerde bir kaymaya atfedilebilecek tahmin döneminde en hızlı büyüyen pazar olması bekleniyor. Çin ve Hindistan bu bölgedeki başlıca pazarlardır.
 
(magazinebbm)